Breaking News
Home / Tehnologie / Cum se alege un termostat de ambient?

Cum se alege un termostat de ambient?

Cum se alege un termostat de ambient?


Și mai ales, de ce se instalează?
Pentru că termostatul de ambient este acel dispozitiv care sesizând temperatura aerului, ne permite să stabilim o valoare a acesteia la care dispozitivul nostru de încălzire să se oprească, respectiv să pornească. Și se referă la ceva ce sesizăm și noi: temperatura ambientală. Una e când spui că reglezi centrala sa-ți facă 20 de grade în casă și altceva e să o pui pe gradația 5. 🙂
Toate centralele termice automatizate, fabricate în ultimii 25 – 30 de ani dispun din fabrică de un termostat de lucru, gradat fie în grade Celsius, fie într-o scară empirică, de exemplu de la 1 la 5… Acest termostat reglează temperatura apei din circuitul de radiatoare și nu există pentru un utilizator obișnuit informații clare despre cum trebuie sa-l reglezi. Mă voi referi la reglarea temperaturii agentului termic într-un articol viitor. Toate aceste centrale (mă rog 99 % din ele) au pregatită regleta unde se vor lega cele doua conductoare din cablul de la termostatul de ambient.
Înapoi la termostate de ambient. Utilizarea unui termostat de ambient aduce după sine o economie consistentă de energie – văzută evident în valoarea facturii la gaz sau alt combustibil utilizat. (energie electrică – în cazul centralelor termice electrice sau a altor soluții de încălzire electrică).

Iată mai jos căteva întrebări pe care ar trebui să și le pună oricine când cumpără un termostat. Și în funcție de răspunsuri, o succintă procedură de alegere.

1. Cine îl folosește ?

Dacă e pentru bunici sau pentru persoane care nu sunt familiarizate cu multe taste etc – cel mai bun este unul simplu, eventual cu un buton rotativ și cu scală de temperatură gradată. Chiar dacă nu sunt cele mai precise termostate, veți face o economie de energie semnifcativă și va fi mult mai ușor utilizatorului atehnic sa-l folosească.
Dacă îl va folosi o persoană familizarizată cu noțiuni privind valori de temperatură, intervale de timp etc, mergem mai departe.

2. Este posibil să tragem un fir de la centrala termică până în camera de referință unde vom instala termostatul?

(adica de exemplu ne trezim pe la 6, toata lumea e la muncă / școală de dimineață, apoi vine copilul acasă pe la 15, apoi venim și noi pe la 18 și cam la ora 23 ne culcăm)
Da: atunci vom alege un termostat care se conecteaza prin fir
Nu: ne îndreptăm către o soluție wireless (luați în calcul și distanța, pereții de beton armat / planșee etc)

3. Este posibil să stabilim un program regulat al familiei?

Da: și recomand cu multă căldură să puteți face asta, și atunci alegeți un termostat cu programare în timp – cronotermostat.
Nu, sau e tot timpul e cineva acasă, luați un termostat simplu, pe care va trebui sa-l butonați când veniți sau plecați de acasă

4. Aveți nevoie să controlați centrala termică de la distanță?

Da: alegeți un cronotermostat cu comunicație GSM sau prin internet
Nu: ramâneți la termostatul ales anterior.

Termostatul este o investiție care se va amortiza rapid, prețutile celor simple merg de la 50 – 60 RON, cronotermostate sau termostate wireless 1-300 RON, cele cu comunicare GSM sau internet 700 – 1500 RON.
Nu pot să închei fără să vă amintesc de un produs inovator, gândit de un fost angajat Apple și care e un gadget foarte fain: termostatul Nest – ales de mine ca imagine a acestui articol (scuze pentru indicația în Farenheit…). Dați pe Google și așept să-mi spuneți de el 🙂

 

About bravotvr

Check Also

Prima mea carte de tehnologie – un omagiu formatorilor de DIY

Prima mea carte de tehnologie – un omagiu formatorilor de DIY Se numește Caleidoscop de ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *