Breaking News
Home / Tehnologie / Sonda Dawn orbitează în premieră o planetă pitică

Sonda Dawn orbitează în premieră o planetă pitică

Sonda Dawn orbitează în premieră o planetă pitică


Dawn este o sondă spațială cu 3 motoare ionice care a fost lansată pentru a explora două obiecte din centura de asteroizi. Datorită tehnologiei inovative a motoarelor sale, Dawn reprezintă prima misiune cu dublă țintă a celor de la NASA. Mai întâi Dawn a vizitat Vesta, un asteroid masiv din centura de asteroizi a sistemului nostru solar. Apoi și-a schimbat traiectoria îndreptându-se către Ceres.
Pe 6 martie anul acesta, Dawn a fost atrasă pe orbita lui Ceres atunci când s-a apropiat la 61000 km de planeta pitică.
După 7 ani și jumatate și o distanță parcursă de aproape 5 miliarde de kilometri, Dawn își pregătește aparatele pentru prima exploarare amănunțită a lui Ceres.
Descoperită de Giuseppe Piazzi pe 1 ianuarie 1801, Ceres este cel mai mare obiect din centura de asteroizi, estimându-se că reprezinta cam o treime din masa tuturor obiectelor din centură.
Compusă cu precădere din roci și gheață, Ceres are un diametru de 950 km, o accelerație gravitațională de 0.27 m/s2 și efectuează o orbită completă în jurul soarelui în 1680 zile.
Așteptăm noi fotografii, care să lămurească presupusa activitate vulcanică și mai ales explicația celor două puncte luminoase observate atât de Huble cât și de Dawn în apropierea sa de Ceres.

About bravotvr

Check Also

Cum se alege un termostat de ambient?

Cum se alege un termostat de ambient? Și mai ales, de ce se instalează?Pentru că ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *